Ce este Wordpress?

In caz ca nu stiai deja, Wordpress este un CMS (Content Management System) care te ajuta sa iti creezi propriul site de prezentare sau magazin online.

Este cel mai utilizat CMS, propulsand peste 30% din toate site-urile de pe internet (estimate la 1,5 miliarde in total in 2018).

Cele mai multe magazine online sunt de asemenea create cu Wordpress.

Ce este un Plugin?

Un plugin, sau modul, este conform definitie din IT un program/software care extinde capabilitatile unei aplicatii existente. Facand analogia, un plugin pentru Wordpress, extinde capabilitatile platformei si implicit site-ului tau.

Pentru fiecare nevoie de extindere a functionalitatilor site-ului tau, sunt sanse mari ca sa fie deja dezvoltate cateva zeci de pluginuri.

Cum se diferentiaza acestea?

·        Dupa persoana sau persoanele care l-au dezvoltat

·        Gratuite sau platite

·        Actualizate constant sau lasate in paragina

·        100% potrivite pentru nevoia ta sau rezolva partial nevoia ta

·        Si lista poate continua

Pentru ca foarte multi neinitiati instaleaza pluginuri nepotrivite, periclitand securitatea si sanatatea site-ului, va prezentam 5 cele mai importante criterii dupa care sa alegi pluginul pe care sa il instalezi:

1.      Pluginul este verificat

2.      Popularitate

3.      Actualizat regulat

4.      Are o pagina de support activa

5.      Nu se suprapune cu un alt plugin

Sa le luam pe rand.

1. Pluginul este verificat

Pluginurile gratuite este ideal sa fie verificate de Wordpress. Cautand in lista de Module direct din panoul de administrare al site-ului tau, vei fi sigur ca deja ai ales dintre pluginurile mult mai sigure, verificate si acceptate.

2. Pluginul este popular

Popularitatea mai mare a unui plugin nu iti garanteaza ca o sa fie perfect functional pentru site-ul tau, dar isi creste substantial sansele sa iti rezolve problema, fara sa intampini alte neplaceri.

De-alungul timpului unele dintre cele mai populare pluginuri au dus la neplaceri si probleme de securitate, dar totusi, acest criteriu alaturi de celelalte te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie.

3. Actualizarile periodice sunt importante

Wordpress este o platforma aflata intr-un proces continuu de dezvoltare, beneficiand de actualizari constante. Pluginurile care nu sunt actualizate la fel de des ca si CMS-ul pentru care sunt construite, vor crea neconcordante in codul site-ului tau, ducand pana la neafisarea completa a acestuia.

Asadar, verifica pluginul pe care il alegi sa fie actualizat relativ recent, de la cateva zile sau saptamani pana la maxim cateva luni de la ultima actualizare.

4. Pagina de support activa

Fiecare plugin verificat de Wordpress are atribuita o pagina de support. Cu cat aceasta este mai activa, poti depista probleme ale altor utilizatori si sa preintampini eventuale neplaceri.

5. Unul sau mai multe pluginuri se suprapun

O problema destul de des intalnita este data de suprapunerea functiilor unor pluginuri. In cazul in care ai instalat un plugin si acesta nu te-a ajutat, recomandat este sa il dezinstalezi inainte sa instalezi altul.

Incarcarea inutila a site-ului cu pluginuri duce la scaderea vitezei de incarcare a site-ului si, intr-un final, la o experienta neplacuta a utilizatorilor pe site.

Claudiu,SEO Specialist
Claudiu
SEO Specialist

Te simți inspirat?
Hai să discutăm!

Get in touch with claudiudeac@devoratoriidemarketing.ro